Infiintezi o firma? Iata care-ti sunt optiunile!

Infiintarea unei firme

O firma a devenit o necesitate in Romania contemporana. Foarte multi angajati renunta la jobul din multinationale si iau calea antreprenoriatului, acolo unde isi pot da frau liber imaginatiei si pot elabora un plan de afaceri care sa corespunda viziunii lor.

Avantajele sunt multiple:

  • activitatea desfasurata este una pe care o facem cu placere;
  • nu mai trebuie sa pierzi mult timp cu elaborarea rapoartelor;
  • nu mai ai sefi;
  • toti banii produsi raman in buzunarele noastre.

Atunci cand ne dorim o infiintare firma, inainte de a trece la pregatirea dosarului – vezi acte necesare aici – trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.

Microintreprindere sau platitor de tva?

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim in calitate de viitori antreprenori este daca dorim ca firma sa plateasca impozit pe profit sau pe venit.

Daca in trecut aceasta era o dilema care trebuie rezolvata, in prezent firmele cu venituri de pana la 65.000 euro sunt obligatoriu microintreprinderi (chiar daca au salariati sau nu) iar firma este neplatitoare de tva.

Societatile comerciale au cinci forme de organizare

Urmatorul pas pentru o infiintare firma, conform www.JuristAsist.ro, este sa ne hotaram asupra formei de organizare, in prezent in Romania existand mai multe forme de societati comerciale.

Societatea in nume colectiv

Obligatiile sociale ale acesteia sunt garantate de catre toti actionarii in mod solidar si nelimitat.

Capitalul social este impartit in parti de interes ce nu sunt reprezentate prin titluri si nu sunt transmisibile, iar asocierea se bazeaza pe deplina incredere a actionarilor.

Societatea in comandita simpla

Este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social al companiei.

Asociatii comanditari raspund doar in limita aportului de capital subscris, iar asociatii comanditati sunt raspunzatori in mod nelimitat si solidar.

Una dintre caracteristicile acestui tip de societate este numarul mic de actionari, capitalul social este divizat in parti de interes ce nu sunt reprezentate prin titlu.

Societatea pe actiuni

In acest caz capitalul social este impartit in actiuni iar obligatiile sociale sunt garantate de catre actionari numai in limita capitalului social subscris.

Participarea actionarilor la constituirea capitalului social se face pe baza de parti sociale.

Elementul esential il reprezinta aportul de capital al actionarilor, iar numarul acestora nu poate fi mai mic de doi.

Actul constitutiv se semneaza de catre toti actionarii cu titlu de semnatura privata.

Societatea in comandita pe actiuni

Este acea forma a societatii pe actiuni in care exista doua categorii de asociati: comanditati si comanditari.

Este constituita pe baza unui statut si a unui contract de societate ce pot fi incheiate sub forma unui act unic, ce poarte denumirea de act constitutiv.

Deosebirea fata de societatea in comandita simpla consta prin faptul ca membrii participa la constituirea capitalului social pe baza unor inscrisuri numite „actiuni”.

Societate cu raspundere limitata

Este cea mai intalnita forma de organizare folosita la o infiintare firma si este o forma intermediara intre societatile de capitaluri si societatile de persoane.

Este foarte usor de infiintat iar obtinerea actelor dureaza putin timp si poate avea un singur actionar (numit actionar unic).

Este bazata pe increderea deplina a actionarilor. Acestia raspund in fata legii numai in limita capitalului subscris.

In acest caz apara interdictia de a fi actionar a persoanelor ce au suferit condamnari penale.

Comments are disabled